Föreningslivet

Det rika föreningslivet och den härliga naturen erbjuder en såväl aktiv som avkopplande fritid. I menyn till vänster hittar du några av föreningarna i Gemla.

Gillar du att hålla dig i trim?

Alldeles väster om samhället ligger vårt elljusspår – perfekt för den som vill sträcka ut ordentligt. Föredrar man att promenera och samtidigt njuta av naturen finns ett antal utmärkta härliga promenadleder att välja på. Eller varför inte motionera genom att ta en sväng om i Gemla Folkpark. Här ordnas dans och andra aktiviteter under sommaren.

Vid Herrgårdsvägen finns en av de tre badplatser som inbjuder till lek och svalka under soliga sommardagar. En annan möjlighet att ta ett dopp finns vid Mulavad öster om idrottsplatsen Granvallen. Många barn-familjer väljer badplatsen i Törnåkra, bara några kilometer söder om Gemla. Här finns en långgrund sandstrand med härlig kvällssol. Den som vill hålla sig ovanpå vattnet tar en kanottur på Helige å (en del av Mörrumsåns vattensystem).

Föreningen som tar hand om ortens idrottstalanger heter Gransholms IF, där fotboll, innebandy, tennis och gymnastik lockar flest aktiva. Man förfogar över tre planer varav en har elljus och är belagd med konstgräs. Målsättningen med ungdomsfotbollen är att alla ska ha ett lag att spela i.

Tennis är också en stor del av föreningens verksamhet och två egna banor finns i anslutning till Granvallen. Friluftsfrämjandet har verksamhet som i huvudsak riktar sig till barn och ungdomar.

Den som vill träna styrka, rörlighet och koordination vänder sig till gymnastiksektionen eller Gemla Hälsogym som har ett välutrustat gym på Säterivägen 10.

För den som vill engagera sig i ortens utveckling finns Gemla-Öja Sockenråd. Rådet arbetar med att utveckla hembygden och driva lokala frågor framåt. Sedan 1937 har Öja hembygdsförening verkat som traditionsbärare och kunskapsförmedlare av vårt rika kulturarv.

Självklart finns det även en lång rad andra föreningar, bland annat för hästintresserade.

Gemlabladet