Föreningar

Föreningar

Det rika föreningslivet och den härliga naturen erbjuder en såväl aktiv som avkopplande fritid. I menyn till vänster hittar du några av föreningarna i Gemla.

Alldeles väster om samhället ligger vårt elljusspår – perfekt för den som vill sträcka ut ordentligt. Föredrar man att promenera och samtidigt njuta av naturen finns ett antal utmärkta härliga promenadleder att välja på. Eller varför inte motionera genom att ta en sväng om i Gemla Folkpark. Här ordnas dans och andra aktiviteter under sommaren.

Vid Herrgårdsvägen finns en av de tre badplatser som inbjuder till lek och svalka under soliga sommardagar. En annan möjlighet att ta ett dopp finns vid Mulavad öster om idrottsplatsen Granvallen. Många barn-familjer väljer badplatsen i Törnåkra, bara några kilometer söder om Gemla. Här finns en långgrund sandstrand med härlig kvällssol. Den som vill hålla sig ovanpå vattnet tar en kanottur på Helige å (en del av Mörrumsåns vattensystem).

Föreningen som tar hand om ortens idrottstalanger heter Gransholms IF, där fotboll, innebandy, tennis och gymnastik lockar flest aktiva. Man förfogar över tre planer varav en har elljus och är belagd med konstgräs. Målsättningen med ungdomsfotbollen är att alla ska ha ett lag att spela i.

Tennis är också en stor del av föreningens verksamhet och två egna banor finns i anslutning till Granvallen. Friluftsfrämjandet har verksamhet som i huvudsak riktar sig till barn och ungdomar.

Den som vill träna styrka, rörlighet och koordination vänder sig till gymnastiksektionen eller Gemla Hälsogym som har ett välutrustat gym på Säterivägen 10.

För den som vill engagera sig i ortens utveckling finns Gemla Samhällsråd. Rådet arbetar med att utveckla hembygden och driva lokala frågor framåt. Sedan 1937 har Gemla hembygdsförening verkat som traditionsbärare och kunskapsförmedlare av vårt rika kulturarv.

Självklart finns det även en lång rad andra föreningar, bland annat för hästintresserade.

GRANSHOLMS IF
Utövar fotboll, tennis, gymnastik och innebandy. Egen anläggning på Gransholmvägen, två gräsplaner en konstgräsplan och två tennisbanor, Klubbhus och Gemla Sporthall. För mer information besök www.gransholmsif.se

GEMLA HEMBYGDSFÖRENING
För mer information besök www.hembygd.se/oja

GEMLA FOLKPARK
Anordnar danser m. m. och hyr ut parken till privata fester
För mer information kontakta Anita Svensson 0470 742381 eller besök www.gemlafolkpark.se

KRÅKRISETS ISLANDSHÄSTAR
Vill du uppleva djur och natur från en lugn hästrygg, eller accelerationen från en häst-turbo, eller lära dig samspel och ridning i harmoni - Då har du hittat rätt! Vi har 9 trevliga och tölsäkra islandshästar. Vi erbjuder turridning för nybörjare och erfarna ryttare - Året runt. Vi erbjuder ridskola för barn och vuxna, och lär dig hantera hästen på ett säkert och harmoniskt sätt! Besök www.kråkriset.se

ÖJA BADFÖRENING
Bedriver bastubad och friluftsbad. På Gransholmsvägen finns en nyrenoverad bastu och ett populärt friluftsbad (Helige å eller Mörrumsån om man så vill). I byn Törnåkra finns en barnvänlig badplats i sjön Salen. Fina bad finns också i Frösjö, Gemla Sjön och Spånen. Öja badförening hyr också ut kanoter. För mer information besök www.badaigemla.se

PRO ÖJA GEMLA
PRO har som uppgift att bevaka pensionärernas intressen i olika samhällsfrågor och att bedriva en egen omfattande verksamhet i vilken medlemmarna kan känna glädje och gemenskap. För mer information besök www.pro.se och klicka Dig fram till föreningen.

HELIGE Å FISKEVÅRDSOMRÅDESFÖRENING
Helige å fiskevårdsområdesförening bildades 1985.
Helige Å är namnet på den del av Mörrumsåns huvudfåra som befinner sig mellan Helgasjön och sjön Salen. Inom Växjö och Alvesta kommuner. Fallhöjden mellan Helgasjön och Salen är cirka 21 meter. Större delen av ån är lugnflytande men bryts av kortare strömsträckor. På sträckan ingår flera sjöar, Bergkvarasjön, Kråkesjön, Gemlasjön och Furen innan utloppet till Salen. Längs med Helige å finns ett utbrett rörligt friluftsliv, främst sportfiske och kanotleden mellan Helgasjön och Getnögård i sjön Åsnen. För mer information besök www.helige.se

SVENSKA KYRKAN I GEMLA FÖRSAMLING
Vår vackra kyrka från 1865 är nu åter öppnad (2012) efter fem års avstängning och omfattande renovering. Församlingsverksamheten har därmed fått goda förutsättningar för rik verksamhet bland unga såväl som hos gamla. I vårt församlingshem som ligger strax nedanför kyrkan sker övrig verksamhet för olika åldrar. Kanske finns det något för Dig. För mer information titta här.