Uppleva

Uppleva

Upplev Gemla på cykelsadeln. 36 km.

På den här turen cyklar du Storgatan i Växjö västerut till
Bergsnäs, passerar under lummig, sval grönska
och ett forsande vattendrag och följer sedan Räppe kanal.
Du passerar det gamla bryggeriet i Bergkvara.

Snart är du nere vid Bergkvara herrgård och ruinen, fortsätter vidare på den gamla Gemlavägen och snart cyklar du in i Pär Lagerkvists barndomstrakter, förbi farföräldrarnas hus och genom Getaskärv där morföräldrarnas, ”släktens egentliga hem”, stod. Du kan blicka ut över Helige å och de invallade maderna, ”med dimma över svartnat vatten”, som Pär L. skrev om i en av sina dikter. I hembygdsgården finns ett minnesrum över hans liv och leverne. Leksaksmuseet rymmer hundratals Gemla-träleksaker som väcker nostalgiska minnen, inte minst gunghästen! Den lilla byn vid Helige å ger nästan ”söderkåks”-känsla och i byskolan Falkabacken från mitten av 1800-talet
kröker du garanterat rygg! Ett häfte med karta
över cykelturen finns att köpa på Växjö Turistcenter.

Cykelkarta finns at köpa på Växjö Turistcenter.

Gemla Bibliotek
Rullstolsramp, lokal i marknivå, handikapptoalett, höj- sänkbar lånedisk, växter, wifi.
Bokinkast finns på Gemla skola och i servicebutiken Macken under respektive öppettider.

Gemla Folkpark
Gemla Folkpark har ett vackert läge och ligger centralt i Gemla med 13 km till Växjö och 7 km till Alvesta. Parken som är en av Sveriges minsta och äldsta bildades 1926. Parken har dansbana under tak, servering, teaterscen, skjutbana, kiosker för försäljning av lotterier och varmkorv. Handikappanpassade toaletter.

Gemla Leksaksmuseum
Leksaksmuséet är inrymt i ”undantagsstugan” vid Gemla Hembygdsgård. Här visas träleksaker tillverkade sedan år 1866 fram till våra dagar. 90% av leksakerna är tillverkade i bygden. 

Vandringsleder i Gemla
Härliga motionsspår i Gemla - Öja! Den fina naturen är något av det finaste vi har i Gemla. Du vet väl att Samhällsrådet upprättat och underhåller ett antal promenadleder som ger både bra motion och fina natur upplevelser. Missa inte möjligheten att öka livskvalitén, få bättre kondition och bättre hälsa. En del leder är kända av många, andra är mer okända. Där varje spår börjar respektive slutar finns en orienteringstavla. Här följer en kort beskrivning av de olika sträckorna. 

Det finns en aktivitetsrunda längs med elljusspåret. 12 skyltar visar förslag på aktiviteter och rörelser i olika svårighetsnivåer. Det finns något för alla åldrar. Med bilder och qrkoder beskrivs rörelserna som ger träning för hela kroppen. Via qrkoderna kommer du till "Träning i livet"s hemsida där du kan hitta mer information och forskning om träning och välmående. 

Gemla Hembygdsgård
Förutom lokala samlingar av bruksföremål finns bygdens industrihistoria dokumenterad. Här finns förutom ett stort lokalhistoriskt arkiv även en samlad utställning om nobelpristagaren Pär Lagerkvist. Ett leksaksmuseum, en utställning om Gransholms Pappersbruk. 

Öja Kyrka
Öja kyrka uppfördes under 1850-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.

Badplats Mulavad
Badplats med flytbrygga och toalett.

Badplats Gemla Säteri
Badplats vid Helige å med flytbrygga, toalett.