Plasttillverkning i Gemla

Plasttillverkning i Gemla

Hugo Helmert föddes 1898 i byn Blumenau i Sachsen. Utbildade sig till möbelsnickare men eftersom det inte fanns arbete i hemlandet svarade han på en annons där Gemla Leksaksfabrik sökte välutbildade möbelsnickare. På så vis kom Hugo Helmert till Gemla 1920. Hugo hämtade hit sin familj 1923.
Under tiden som han arbetade på Gemla Leksaksfabrik fanns tanken att bli egen företagare och hösten 1934 började han och Hans Wullrich, vid sidan om sitt ordinarie arbete på leksaksfabriken, i blygsam skala tillverkning av konsthartsprodukter eller bakelit som det också kallades.
Första produktionslokalen var en järnvägsvagn - en postkupé. Första produkten var en liten ljusstake i form av en julbock. Bakelitpressen tillverkades av Öhrn & Söner efter en trämodell som Hugo tagit fram. Företagsnamnet var Helmerts Konstharts AB. Senare namnbyte till Helmerts Plast AB

Plastindustrin hade därmed kommit till Gemla och skulle under de närmaste 80 åren vara en viktig industrigren för orten. Hugo Helmerts dotterson Göran Håkansson var den i familjen som avslutade produktionen vid Helmerts Plast då 2011 såldes och produktionen flyttades till Hestra.

Följande bakelit/plast-företag har under åren existerats:
Helmerts Plast AB
Gemla Plast AB
Härensås Bakelitfabrik
Industrikompaniet
Magnusson & Karlsson Bakelitfabrik
Fresh Ventilation AB

År 2013 är det endast Fresh Ventilation AB som är verksamt. Till hemsida klicka här.